Belgische innovatie in tuinbouw verovert de wereld

Urban Crop Solutions Enautec
Automation PLC
Belgische innovatie in tuinbouw verovert de wereld

Met een alsmaar groeiende populatie en een vlucht van het platteland naar de steden is het verzekeren van de voedselbevoorrading een van de grote uitdagingen van deze tijd. Het Belgische Urban Crop Solutions combineert kennis in land- en tuinbouw met technologie en automatisering om met vertical farming een efficiënte oplossing aan te reiken die wereldwijd ingang vindt.

Thema's in dit verhaal

Push-in technologie

Push-in technologie

Aansluitklemmen met push-in technologie maken het mogelijk om snel en efficiënt te werken in combinatie met een hoge betrouwbaarheid. 

Automatisatie

Automatisatie

Onbeperkt automatiseren om met vertical farming een toekomstgerichte oplossing te creëren in land- en tuinbouw.

PLC

PLC

Dankzij de PLC worden de installaties eenvoudig vanop afstand opgestart en kunnen de toepassingen zo opgevolgd worden.

Fichier vidéo

Vertical farming bouwt verder op de principes van hydrocultuur maar gaat nog een stap verder door planten te kweken in volledig geïsoleerde en perfect gecontroleerde omstandigheden. Urban Crop Solutions creëert die omstandigheden in containers die uitgerust zijn met LED-verlichting, airconditioning en een volledig irrigatiesysteem. Klanten krijgen hierdoor een kant-en-klare oplossing waarmee ze meteen aan de slag kunnen.

Het resultaat is niet alleen dat men planten sneller kan doen groeien dan in een open veld of serre. De hoge efficiëntie uit zich ook in het hogere aantal planten per oppervlak en het extreem lage waterverbruik. Het creëren van de ideale omstandigheden zorgt er ook voor dat de teelt niet langer gebonden is aan de seizoenen.

“Het systeem is opgebouwd vanuit de noden van de plant”, zegt Maarten Vandecruys, oprichter en CTO bij Urban Crop Solutions. “We hebben in ons hoofdkwartier in Waregem twaalf labo’s waar we de groeirecepturen ontwikkelen. De klant selecteert in de controller welke plant hij wil kweken – Romeinse sla, bijvoorbeeld – en het systeem stelt dan automatisch alle parameters in op basis van de optimale groeireceptuur voor die plant.”

Het resultaat is niet alleen dat men planten sneller kan doen groeien dan in een open veld of serre. De hoge efficiëntie uit zich ook in het hogere aantal planten per oppervlak en het extreem lage waterverbruik. Het creëren van de ideale omstandigheden zorgt er ook voor dat de teelt niet langer gebonden is aan de seizoenen.

Maarten Vandecruys: “Door in een geïsoleerde omgeving te werken zijn de planten ook beschermd tegen plagen en andere negatieve invloeden van buitenaf zodat er geen pesticiden gebruikt moeten worden. In het algemeen kunnen we planten kweken met een hogere voedingswaarde, die volledig vrij zijn van residuen.”

Klantgerichte service

Enautec

Om dit alles waar te maken bevatten de containers van Urban Crop Solutions een afgescheiden ruimte vol technische apparatuur. Het water dat door de planten verdampt wordt, wordt met een ontvochtiger uit de lucht gehaald en opnieuw geconditioneerd voor hergebruik. Ook de temperatuur in de container wordt precies geregeld en vanuit de plantenreceptuur kan zelfs de kleur van de verlichting afgestemd worden op de noden van de plant.

Centraal in de technische ruimte staat een omvangrijke sturingskast met de controller en het schakelmateriaal waarmee alle parameters geregeld worden. Het bouwen van die schakelkast is een job voor Enautec dat zich toelegt op automatiseringsprojecten en kastenbouw. Voor veel van de componenten wordt een beroep gedaan op Phoenix Contact.

“Voor ons is het is een boeiend project omdat er veel technieken in de kast zitten”, zegt Wouter Vanthuyne van Enautec. Als kleinere speler in de sector tracht hij zich te onderscheiden door een klantgerichte service, onder meer bij de selectie van de juiste componenten. Die keuze is hier onder meer ingegeven door het feit dat de vertical farms overal ter wereld terechtkomen. Daarom worden niet alleen componenten gekozen die uniform inzetbaar zijn maar ligt er ook een grote nadruk op de betrouwbaarheid.

Eenvoudig en compact

Als voeding bevat de kast een UNO-PS/1AC/24DC/240W met een CBM E4 elektronische beveiligingsschakelaar. Voor de potentiaal verzamelmodule en de klemmen werd gekozen voor de push-in technologie die het mogelijk maakt om snel en efficiënt te werken in combinatie met een hoge betrouwbaarheid.

Wouter Vanthuyne: “De componenten hebben het voordeel dat ze eenvoudig en compact zijn. Bij de initiator/actorklemmen moet slechts één voedingsklem aangesloten worden en worden de potentialen automatisch doorverbonden. Dat bespaart veel tijd bij het bouwen van de kasten. Voor de relaismodules maken we gebruik van steekbare brugjes om de polen door te lussen.”

Enautec doet ook voor het coderen een beroep op de oplossingen van Phoenix Contact. Met de thermische printer Thermomark Roll worden snel en eenvoudig labels gemaakt die perfect op de voorziene ruimte op de klemmen passen.

Naast dit alles bevatten de kasten ook een hele reeks componenten die specifiek zijn voor deze toepassing, gaande van pH- en EC-metingen voor de waterbehandeling tot de vermogensmodules voor de LED-verlichting. Bij dit alles is voorzien dat de toepassing vanop afstand opgevolgd kan worden. Daarin speelt de PLC uiteraard een belangrijke rol maar componenten zoals de zekeringsmodule hebben om die reden ook een specifieke terugkoppeling naar de PLC. “De installaties worden hier in België gebouwd en kunnen na levering vanop afstand opgestart worden”, zegt Wouter Vanthuyne.

Belgisch product

Urban Crop Solutions
Urban Crop Solutions

De klanten die gebruik maken van vertical farming zijn heel divers. “In de VS hebben we restaurants die hun eigen groenten zoals sla kweken”, zegt Maarten Vandecruys. “In Europa wordt het systeem vooral voor kruiden gebruikt. Daarnaast zijn er heel wat onderzoeksinstellingen en bedrijven die ons systeem inzetten om de invloed van bepaalde parameters op de groei van planten te onderzoeken.”

Waar Maarten Vandecruys vooral trots op is, is dat de oplossing een typisch Belgisch product is. “We hebben hier een tuinbouwsector met enorm veel expertise en ons land staat ook ver in kennis rond automatisering. Vertical farming brengt die knowhow samen om een toekomstgerichte oplossing te creëren.”

Image
Joris Roose
Account Manager

De efficiëntie opdrijven op jouw productievloer?

Phoenix Contact gidst u door alle mogelijkheden. 
Neem contact met ons op en we maken samen uw professionele dromen waar!