Altijd onder spanning. Solar fields leveren kwaliteit door monitoring met Phoenix Contact

Engie Fabricom
Solar
solar panels

Op daken van moderne huizen springen ze nauwelijks nog in het oog, maar zonnepanelen beloven stilaan ook vaste voet aan de grond te krijgen. De energiesector stelt scherp op maximale rendementen uit zogeheten ‘solar fields’ en rekent voor de kwaliteitscontrole op onder meer ENGIE Fabricom. In het VK loste het bedrijf die verwachting alvast in: combinerboxen, efficiënt samengesteld uit onderdelen van Phoenix Contact, verzekeren er de realtime monitoring van twee volledige zonneparken.   

Thema's in dit verhaal

Stringboxen voor fotovaltaïsche installaties

Stringboxen voor fotovaltaïsche installaties

SOLARCHECK

SOLARCHECK

SUNCLIX

SUNCLIX

‘Solar fields’ of zonneparken koppelen tienduizenden zonnepanelen in rijen – ‘strings’ –  van gemiddeld 20 aan elkaar. Die strings worden op hun beurt per 24 aangesloten op een combinerbox die de stroom naar een centrale omvormer leidt. De afdeling bordenbouw van ENGIE Fabricom maakte een eerste reeks van 72 combinerboxen voor twee projecten in het Verenigd Koninkrijk, en rekent daarvoor op componenten van Phoenix Contact. 

“Voor dit project hebben we verschillende leveranciers aangesproken,” zegt Coen, “maar Phoenix Contact, waarmee we al een goede samenwerking mee hadden, stak erbovenuit. We kregen de vraag om de combinerboxen te bouwen in december, terwijl ze al in februari op de werf moesten staan.
Alleen Phoenix Contact kon ons de nodige onderdelen binnen zo’n korte termijn garanderen. Naast die snelheid maakt ook hun aanbod in solar technologie het verschil.”
 

Kwaliteit op grote maat

Zo zijn de zekeringen specifiek ontwikkeld voor de sector en kunnen ze tot 1000 V en 15 A aan. De Push-in technologie van de aansluitklemmen levert bij de installatie een ruime tijdswinst op: je hoeft de draden slechts tussen veren te duwen voor een gegarandeerd betrouwbare verbinding.

Het aanbod van realtime kwaliteitscontrole speelt een essentiële rol in de competitiviteit van de bordenbouwer. “Voor veel van onze klanten primeert die zelfs op de levertermijn”, gaat Coen verder. “Monitoring is cruciaal in de solar sector, dus de combinerboxen – waarin de metingen gebeuren – moeten 100 procent betrouwbaar zijn.”
 

Realtime monitoring in combinerboxen

De componenten van Phoenix Contact maken een realtime opvolging van solar fields mogelijk, en zo ook een analyse van de verwachte energieopbrengst. “Het ontwerp ontstond in samenwerking met ENGIE Solar Technics”, legt Coen uit. “De boxen bevatten een grote DC-switch en overspanningsbeveiliging. Op elke ingang zit een transformator die de stroom per string meet, en ook een zekering. Een communicatiemodule leest de transfo’s uit en stuurt de signalen door via Modbus.”

Dankzij die precieze meting wordt in een oogopslag duidelijk waar zich mogelijk een probleem voordoet. “En dat is een belangrijke meerwaarde”, stelt Coen. “De bouw van een solar field vergt een aanzienlijke investering, waarbij de eindgebruiker enkel voor de geleverde stroom betaalt. Als exploitant heb je er dus alle belang bij om de strings nauwkeurig op te volgen. Stel dat een string te weinig stroom oplevert, dan kan een onderhoudstechnieker de storing dankzij de exacte locatie snel verhelpen.”   
 

Universeel inzetbare oplossing 

Hoewel de combinerboxen ontwikkeld zijn op maat van de twee solar fields in het VK, wil ENGIE Fabricom ze als standaardproduct in de markt zetten. “Fabrikanten van invertors bieden vaak eigen combinerboxen aan, terwijl EPC-contractors de voorkeur hebben voor een systeem dat universeel inzetbaar is. De componenten van Phoenix Contact zorgen daarvoor: onze oplossing kan in diverse systemen geïntegreerd worden, en Modbus is een veel gebruikt communicatieprotocol in de sector. Bovendien is Phoenix Contact wereldwijd actief, waardoor ze overal support en levering kunnen garanderen. .”
 

Image
Peter Van Daele
Account Manager

Op zoek naar manieren om je producten te verbeteren?

Phoenix Contact gidst u door alle mogelijkheden. 
Neem contact met ons op en we maken samen uw professionele dromen waar!