Connectorplatform verzekert de aansturing van innovatief schuifraam

Reynaers Aluminium
Industrial Electronics
Reynaers

Reynaers Aluminium is een begrip in de architectenwereld. Met het Hi-Finity geautomatiseerde schuifraamsysteem gooit het bedrijf opnieuw hoge ogen. Deze minimalistische alu-omlijsting draagt glaspartijen tot wel 12m2 en wordt aangedreven door een miniatuurmotor. Het connectorplatform van Phoenix Contact bood een betrouwbare en gebruiksvriendelijke oplossing voor de complexe sturing. 

Thema's in dit verhaal

Automatisatie

Automatisatie

Poka-Yoké aanpak

Poka-Yoké aanpak

Automatisatie in de lift

Het innovatieve Hi-Finity-systeem combineert esthetiek met functionaliteit. “Hoge, brede schuiframen met strak ingewerkte aluminiumprofielen zijn in opmars”, vertelt Willem Naudts, Product Manager Automatisering bij Reynaers Aluminium in Duffel. “Maar bij drievoudige beglazing kan het gewicht makkelijk oplopen tot 750 kg per raam. En dan is automatisering een absolute vereiste. Maar automatisatie wordt ook stilaan een trend. Want ramen maken steeds vaker deel uit van smarthomesystemen en er wordt tegenwoordig zelfs gebouwd met oog op latere implementatie.” 
 

Handig connectorplatform

Om die veelheid aan signalen en stroomsterktes vlot in verbinding te kunnen stellen met de elektrische installatie van het gebouw werd gewerkt met een connectorplatform van Phoenix Contact. De Test Engineer bij Reynaers Aluminium, licht toe: “Op het compacte connectorplatform van 4 bij 10 cm worden alle signalen en toevoeren van de motor overzichtelijk samengebracht in het profiel. Het was dus essentieel voor de veiligheid én de duurzaamheid van het product dat de connectoren robuust en 100% betrouwbaar waren op lange termijn.”  

Pakket op maat

Patrick Hellebosch, Accountmanager Device Connections bij Phoenix Contact: “De technische vereisten van Reynaers Aluminium werden eerst grondig onder de loep genomen. En vervolgens stelden we uit ons brede aanbod MC-miniconnectoren een pakket op maat voor: MCV-basiselementen op de print, FK-MC- en FMC-connectoren voor de stekkergedeeltes en een IFMC-stekker met contrastekker voor de zwevende verbindingen in het profiel.” De betrouwbaarheid van de miniconnectoren was een basisvereiste, maar ook de gebruiksvriendelijkheid van het systeem is een grote troef. 
 

Maximale foutpreventie

Omdat de aansluiting op locatie moet gebeuren, hanteerde Phoenix Contact de “poka-yoke-aanpak”: een uitgekiend ontwikkelingsproces dat erop gericht is om potentiële fouten te voorkomen. 

Patrick Hellebosch: “Het Hi-Finity schuifraam wordt wereldwijd geplaatst door allerhande installateurs. Dus de sturing moest ook door een elektro-leek makkelijk en probleemloos kunnen worden aangesloten. Met oog op maximale foutpreventie werd per stekkerverbinding gekozen voor een unieke pitchmaat, poolmaat én pendikte. Dus de aansluitingen zijn onderling onuitwisselbaar. De connectoren en stekkers van hetzelfde type kregen zelfs telkens dezelfde kleur mee, zodat de installateur meteen ook ziet wat bij wat hoort. Dankzij de Push-In-stekkers bestaat er ook geen risico op slecht contact. Dus verkeerd aansluiten werd hier praktisch onmogelijk gemaakt.” 

Wereldwijde uitrol

Met het geautomatiseerde Hi-Finity schuifraam levert Reynaers Aluminium niet enkel een designpareltje af, het is ook een toonbeeld van gebruiksvriendelijkheid. Dankij Phoenix Contact. Willem Naudts van Reynaers Aluminium spreekt over een duurzame samenwerking: “Intussen werd het Hi-Finity-systeem succesvol wereldwijd uitgerold. En met Phoenix Contact hebben we meteen een flexibele partner voor de toekomst onder de arm. Want alle connectoren worden steeds probleemloos op korte termijn geleverd, ook in kleinere aantallen. Dit maakt ons als producent bijzonder wendbaar op de markt.”
 

Image
Patrick Hellebosch
Account Manager
Device Connections

Op zoek naar duurzame en gebruiksvriendelijke miniconnectoren?

Phoenix Contact gidst u door alle mogelijkheden. 
Neem contact met ons op en we maken samen uw professionele dromen waar!