PLCnext Technology opent deuren voor Udini app

IXOR
PLCnext Technology
PLCnext opent deuren voor Udini app

In omvangrijke organisaties en creatieve hubs verloopt toegangscontrole vaak stroef. De WATT-toren in Antwerpen kan er van meespreken. Daarom ontwikkelde ICT-dienstverlener Ixor de Udini app. Om de automatische detectie van de app mogelijk te maken, schakelden ze de PLCnext controllers van Phoenix Contact in.

De WATT-toren aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen, ookwel bekend als de voormalige Electrabeltoren, vestigt sinds 2017 talloze bedrijven. De uitgebreide coworkingspace is een voedingsbodem voor samenwerkingen. Kortom, het is er de hele dag een komen en gaan.

Thema's in dit verhaal

PLCnext Technology

PLCnext Technology

PLCnext Technology is een uniek, open ecosysteem voor moderne automatisering dat alle uitdagingen van de IoT-wereld aankan.

De combinatie van open besturingsplatform, modulaire engineeringsoftware en systemische cloud-integratie maakt een eenvoudige aanpassing aan veranderende eisen en het efficiënte gebruik van bestaande en toekomstige softwarediensten mogelijk.

PLCnext controller

PLCnext controller

Maar liefst drie verschillende prestatieklasses en extreem modulair. Maak gebruik van extenties aan de linkerzijde en verschillende I/O's aan de rechterzijde van de controller. Elke PLCnext controller maakt deel uit van het modulaire automatiseringssysteem Axio en kan ingezet worden in ontelbare toepassingen.

Elke PLCnext controller biedt ook een hele reeks afzonderlijke features.

Industrial Internet of Things (IoT)

Industrial Internet of Things (IoT)

Het Internet of Things (IoT) maakt een steile opmars in de wereld van industriële automatisering. Nieuwe toepassingen zorgen ervoor dat we meer data kunnen capteren en proactiever kunnen monitoren dan ooit tevoren.

Moderne toegangscontrole

Moderne toegangscontrole
WATT Toren
WATT Toren

We hadden aanvankelijk een systeem met badges”, zegt Leen Schoonheere, Senior Portfolio Manager bij Ceusters, dat als syndicus optreedt voor de WATT-toren. Die badges raakten echter verloren, vergeten of gestolen. Daarnaast beschikten externen zoals bezoekers, leveranciers of koerierdiensten niet over een badge, “Het nieuwe systeem biedt meer flexibiliteit, terwijl de eigenaars ook een beter overzicht bewaren op wie er toegang krijgt tot hun deel van het gebouw.”

Dat nieuwe systeem is de Udini applicatie, gerealiseerd door softwareontwikkelaar Ixor. Zij creëerden een systeem voor toegangscontrole op basis van een smartphone app. Alle toegangspunten in het gebouw zijn uitgerust met Udini sensoren die via Bluetooth communiceren met de app.

Peter Defreyne, verantwoordelijke van de IoT divisie bij Ixor, legt uit: “Bezoekers krijgen op voorhand een mail met de uitnodiging om de app te installeren. Als ze inloggen met hun e-mailadres herkent het systeem hen wanneer ze bij het gebouw toekomen. De deur opent dan automatisch en de lift brengt hen naar de juist verdieping.”

WATT Toren

Verbinding IT en OT

Verbinding IT en OT
Verbinding IT en OT

PLCnext Technology maakt de naadloze verbinding tussen IT en OT mogelijk. Enerzijds zorgen cloudtoepassingen voor het beheer van toegangsrechten, het aanmeldingsplatform en de sensoren aan de toegangspunten. Deze IoT devices werken volledig autonoom.

De PLCnext controllers bieden ook de mogelijkheid om via MQTT-berichten te communiceren met de toepassing in de cloud.

Anderzijds omvat de OT-kant een complexe samenwerking van diverse bestaande apparaten die elk op hun eigen manier aangestuurd worden. Om deze wereld naadloos te verbinden met de Udini applicatie, deed Ixor beroep op Phoenix Contact.

De PLCnext controllers voorzien de mogelijkheid om in een klassieke PLC-omgeving de nodige MQTT-berichten, om bijvoorbeeld een deur te openen, te programmeren. In de WATT-toren werden PLCnext controllers geplaatst bij de bestaande relaiskast en bij de sturingskast van de liften.

Managed devices

De PLCnext controllers beantwoorden ook aan wat men in de IoT-wereld managed devices noemt. Dit was voor Ixor een extra argument om voor Phoenix Contact te kiezen. Andere elektronische toepassingen met eigen protocollen ondervinden namelijk het nadeel dat ze moeilijk te beheren zijn en bijvoorbeeld een zwakke schakel in beveiliging worden.

Peter Defreyne: “Met de PLCnext controllers hebben we devices die deel uitmaken van een grotere oplossing die mee door Phoenix Contact beheerd wordt. Er zijn security updates via een device & patch management en we krijgen statusmeldingen van de controllers zelf om te bewaken dat het systeem goed en veilig functioneert.”

Image
Hugo van Rillaer
Business Development
Industry Management & Automation

Je toegangscontrole automatiseren?

PLCnext Technology staat klaar voor jou.