Belgische bordenbouw brengt stadswarmte in Nederlandse huiskamers

VL Technics
Panel Building
VL Technics

Onze noorderburen krijgen het warm als Belgische bedrijven de handen in elkaar slaan. Letterlijk dan. VL Technics uit Waregem bouwt de vermogen- en stuurborden voor de BioWarmte installatie die Utrecht voorziet van elektriciteit en stadswarmte. Met de elektrische componenten van Phoenix Contact garandeert de bordenbouwer een betrouwbare energietoevoer én maakt hij naam in de sector. 

Thema's in dit verhaal

Workshop Efficiency- Ergonomics

Workshop Efficiency- Ergonomics

Aansluitklemmen

Aansluitklemmen

Global player

Global player

Het Belgische Vyncke, gerenommeerd voor z’n biomassa-installaties, haalde in 2017 het project binnen voor de nieuwe BioWarmte installatie in Utrecht. Voor de vermogen- en stuurborden klopte het bedrijf aan bij z’n West-Vlaamse buur VL Technics.

De Waregemse bordenbouwer levert sinds 2001 elektrische borden van ijzersterke kwaliteit. Voor de componenten rekent VL Technics steevast op Phoenix Contact. “Onze klanten verwachten kwaliteit. Een gekende partner als Phoenix Contact boezemt vertrouwen in – bij ons én bij onze klanten”, vertelt Tom Lycke, verantwoordelijk voor engineering bij VL Technics. “Met hun vestigingen wereldwijd zijn we altijd en overal zeker van een snelle service.”

 

Wat is de BioWarmte Installatie?


De BioWarmte Installatie Lage Weide in Utrecht is een WKK-installatie die uit één duurzame brandstofbron – Nederlands houtafval – zowel elektriciteit als stadswarmte opwekt voor de regio. Door te verwarmen via het stadswarmtenet, besparen de inwoners samen 80.000 ton CO₂ per jaar. 

Maximale beschikbaarheid voor betrouwbare energietoevoer

Prisma Safety-borden gebouwt door VL Technics verdelen de stroom en stuursignalen over de installatie. Een hoge beschikbaarheid is cruciaal om een constante energietoevoer te garanderen. Het gebruiksvriendelijke en veilige design van de elektrische borden zorgt ervoor dat de installatie continu blijft draaien. De Utrechtenaars hoeven nooit kou te lijden. 


De borden zijn opgebouwd met hoogwaardige componenten van Phoenix Contact. Dankzij de handige steeksystemen van de relais en UT-COMBI-schroefklemmen kan VL Technics de componenten bijzonder snel en flexibel monteren. De Push-In technologie van de vederdrukklemmen maakt de aansluiting van de stuurborden nog eenvoudiger: de bordenbouwers voeren draden met huls steeds correct in, zonder gereedschap te gebruiken of kracht te moeten zetten. 


Zo zijn alle componenten in een handomdraai klaar voor gebruik, of vervangen als dat nodig is – zonder oplopende stilstandtijden. 

Efficiëntiewinst in de werkplaats 

Bij het aansluiten van honderden draden in acht meter borden komt heel wat voorbereidend werk kijken. Om de efficiëntie en productiviteit te verhogen, investeerde VL Technics in twee verschillende draadbehandelingsmachines van Phoenix Contact. Door het voorbereidend werk te automatiseren, is de tijdswinst groot en de kans op fouten miniem. Zo stijgt de betrouwbaarheid van de elektrische borden nog meer. 

De CutFox 10 snijdt aansluitdraden automatisch op lengte. Daarna stript één van de drie CF 3000-toestellen de draden, en plaatst in dezelfde beweging een adereindhuls. “Met de machines van Phoenix Contact is de krimp altijd correct, zelfs bij kleine draadsecties van 0,5 mm². Bij standaardtools hebben we die zekerheid niet”, zegt Stefaan Vanryssel, zaakvoerder van VL Technics.

Overzicht in een oogopslag

Daarnaast ontwikkelde de bordenbouwer een slim systeem om alle componenten en draden in de kast te koppelen aan de elektrische schema’s.
Alles kreeg z’n eigen label, bedrukt met de BLUEMARK ID-printer met UV-led-printtechnologie van Phoenix Contact. Lange zoektochten naar de juiste kabel zijn voorgoed verleden tijd.

 

Een belangrijk project voor de toekomst

De vermogen- en stuurborden van VL Technics voldoen aan alle strenge eisen die de energiesector oplegt. Hun rol in de BioWarmte installatie opent deuren voor de toekomst.
Stefaan: “We willen een goede reputatie uitbouwen in de sector. Phoenix Contact helpt ons om dat waar te maken.”

Image
Joris Roose
Account Manager

Meer weten over onze betrouwbare producten?

Phoenix Contact gidst u door alle mogelijkheden. 
Neem contact met ons op en we maken samen uw professionele dromen waar!