Contactron-motorstarters brengen enorme machine in beweging

SMO
Machine Building
SMO

Machinebouwer SMO uit Eeklo houdt van een uitdaging. Een grootschalig onderzoeksproject waarvoor 1120 planten automatisch verzorgd én gemeten moeten worden? Daar zet het bedrijf graag z’n schouders onder. Met de hulp van Phoenix Contact levert hun machine betrouwbare resultaten op en bereikt de mastodont vlot z’n eindbestemming in Wageningen.

Thema's in dit verhaal

Contactron

Contactron

QPD

QPD

Shure Power

Shure Power

Remote Access

Remote Access

Alles kan: dat is het motto van SMO uit Eeklo. Waar standaardoplossingen niet volstaan – of bestaan – ontwikkelt de machinebouwer innovatieve installaties op maat.

Voor Wageningen University & Research bouwde het bedrijf een machine voor een grootschalig fenotyperingonderzoek. Daarmee bestudeert de universiteit de invloed van omgevingsfactoren zoals licht en voeding op de groei en uiterlijke kenmerken van kleine planten tot landbouwgewassen en bomen. 

Om het onderzoeksproject te laten slagen, moet de universiteit de omgevingsfactoren heel precies controleren en alle 1120 planten consequent verzorgen. Automatisering was dus een logische keuze voor SMO.

Betrouwbare machine voor betrouwbare onderzoeksresultaten


Het resultaat? De ‘Weighing, Imaging & Watering Machine’; kortweg WIWAM: een enorme installatie waarop de planten groeien. Een slim netwerk met 400 meter aan transportbanden brengt de planten gecontroleerd naar bewaterings- en meetstations. 

De WIWAM verlicht het onderzoekswerk aanzienlijk, en garandeert betrouwbare onderzoeksresultaten. Daarin spelen de transportbanden een belangrijke rol, en dan vooral de 137 Contactron-motorstarters van Phoenix Contact die ze aandrijven. 

De Contactron-motorstarters verzekeren dat de planten consequent verzorging krijgen. Ze houden de transportbanden in beweging en laten de installatie storingsvrij functioneren; onder andere dankzij deze drie vernuftige kenmerken:  

  • Stabiele elektromagnetische compatibiliteit (EMC):
    • De motorstarters schakelen de motoren elektronisch, en telkens op de nuldoorgang. Zo blijven de transportbanden steeds in beweging en is er geen kans op elektromagnetische storing. 
  • Een lange levensduur:
    • De motorstarters zijn robuust en duurzaam. Ze hebben een levensduur van tien miljoen schakelingen; vijf keer meer dan electro-mechanische alternatieven.
  • Ingebouwde beveiliging:
    • Krachtige ingebouwde veiligheidsfuncties – tot performance level ‘e’ -, maken lijncontactoren overbodig. 


SMO wint bovendien heel wat tijd bij de installatie.
Tom Lambert, verantwoordelijke voor Electrical Engineering: “De ingebouwde elektronische beveiliging beschermt de installatie tegen veranderende omgevingstemperaturen. Dat maakt aparte thermische beveiliging overbodig.” 
 

Image
Karl Declercq
Karl Declercq
General Sales & Marketing Manager

Benieuwd naar de voordelen van elektronische schakelmodules voor uw installatie?

Phoenix Contact gidst u door alle mogelijkheden.
Neem contact met ons op en we maken samen uw professionele dromen waar!