PLCnext Technology als centrale hub in netwerk van CO²-sensoren

GadgEon
PLCnext Technology
PLCnext als centrale hub in netwerk van CO2-sensoren

In de strijd tegen het coronavirus, maar ook in het streven naar een maximaal comfort en welzijn op het werk is een goede ventilatie ontzettend belangrijk. Om dat te monitoren en te garanderen heeft GadgEon een praktische en efficiënte oplossing ontwikkeld met een PLCnext controller als centrale hub in een draadloos netwerk van CO²-sensoren. Het platform biedt gebruikers bovendien de mogelijkheid om steeds meer IoT use cases toe te voegen.

Thema's in dit verhaal

PLCnext Technology

PLCnext Technology

PLCnext controller

PLCnext controller

Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT)

GadgEon is een Amerikaans/Indisch bedrijf dat engineering services aanbiedt in een hybride model met lokale vertegenwoordigingen dicht bij de klanten voor project management en offshore engineering capaciteit in India voor de ontwikkeling van de projecten. Sinds 2019 heeft het bedrijf ook een Europese tak – opgericht en geleid door Kris van Daele. Hij heeft een uitgebreid track record in het ontwikkelen van Internet of Things (IoT) toepassingen – een traject dat teruggaat tot lang voor die dingen IoT genoemd werden.

GadgEon

“Ontzettend veel toepassingen zijn terug te brengen tot het capteren, verzenden, opslaan en visualiseren van data”, zegt Kris van Daele. “Daarom hebben we DelphEon ontwikkeld – een modulair, gedistribueerd systeem waarmee we op een betrouwbare en efficiënte manier nieuwe IoT-oplossingen en dashboards kunnen realiseren.”

Bij die ontwikkeling zag GadgEon vrij snel een mogelijke link met PLCnext, de nieuwe generatie controllers van Phoenix Contact die het linken van OT aan IT als een van zijn uitgangspunten heeft.

“De mogelijkheid om apps te maken die draaien in docker containers sluit nauw aan bij onze modulaire aanpak”, zegt Kris van Daele. “Het stelt ons onder meer in staat om in functie van de toepassing te bepalen welke functionaliteiten we in de cloud en wat we lokaal op de controller willen doen. Bovendien zijn er voor heel wat aspecten zoals data acquisitie al kant-en-klare apps beschikbaar die in hun eigen docker containers kunnen draaien en naadloos data kunnen uitwisselen met onze eigen toepassingen.”

LoRa netwerk

LoRa netwerk

Al deze aspecten komen mooi samen in GadgEon Air – een applicatie die GadgEon ontwikkelde voor het monitoren van de luchtkwaliteit op basis van CO²-sensoren. De toepassing maakt gebruik van draadloze sensoren op batterijen wat het voordeel biedt dat ze zeer eenvoudig aan te brengen zijn in bestaande gebouwen. Alle meetwaarden worden samengebracht in een dashboard dat gebouwd is in DelphEon. Via dat dashboard kunnen gebruikers gewaarschuwd worden wanneer de CO²-concentratie te hoog wordt en kunnen ze rapporten genereren om de inspanningen die gedaan worden voor het verbeteren van de luchtkwaliteit aantoonbaar te maken.

De centrale hub in de applicatie is een PLCnext controller die aan de ene kant het lokale draadloze netwerk beheert en aan de andere kant dienst doet als gateway naar de cloud. “Met PLCnext Technology bouwen we een lokaal LoRa-netwerk”, zegt Kris van Daele. “LoRa is een geschikte netwerktechnologie voor deze toepassing omdat grote afstanden overbrugd kunnen worden en de communicatie weinig vermogen vergt zodat de batterijen van de sensoren lang meegaan. Phoenix Contact heeft een performante LoRa Gateway en de mogelijkheid om de LoRa Server te integreren op de PLCnext controller”.

“Tegelijk bieden de industriële controllers het voordeel dat men niet gebonden is aan een bepaalde netwerktechnologie. Als men voor andere applicaties ook andere netwerken wil gebruiken, kunnen die evengoed toegevoegd worden. We zien het als een belangrijke troef voor de manier waarop GadgEon Air opgebouwd is, dat gebruikers de flexibiliteit hebben om op het platform bijkomende toepassingen te realiseren zoals het beheer van parkeerplaatsen en laadpalen. Bovendien is er de mogelijkheid om via de controller andere systemen zoals ventilatie en luchtverversingstoestellen direct aan te sturen.”

Gedecentraliseerde applicaties

PLCnext ecosysteem

Kris van Daele ziet een groot voordeel in de keuze voor industriële controllers in dit soort toepassingen: “Het alternatief zou zijn om zelf dedicated controllers te ontwikkelen, maar dan is het een hele uitdaging om altijd up-to-date te blijven. Als je je systeem wil mee laten evolueren met nieuwe trends, moet je voortdurend nieuwe versies ontwikkelen wat de kosten alsmaar doet oplopen. Als je het niet doet, dreigt de oplossing snel achterhaald te raken. Met PLCnext Technology kiezen we niet alleen voor een bepaalde hardware maar ook voor een partner die een roadmap heeft om het systeem te laten evolueren op een manier die het mogelijk maakt om bestaande ontwikkelingen behouden en tegelijk ook nieuwe dingen toe te voegen.”

Het DelphEon platform waarmee GadgEon Air gebouwd is, heeft net als PLCnext Technology zijn oorsprong in de industrie en wordt ook daar volop gebruikt bij het ontwikkelen van alle mogelijke toepassingen rond data-captatie en visualisatie. Die applicaties worden gedecentraliseerd opgebouwd met modules die elk in hun eigen containers draaien. Die architectuur laat toe om delen van DelphEon zowel in de cloud, op een lokale server als op een PLCnext controller te draaien. Zo kunnen applicaties die initieel voor de cloud ontwikkeld werden, ook perfect lokaal als stand-alone programma’s geïmplementeerd worden en omgekeerd. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in visualisatietoepassingen die lokaal bij de machine geïmplementeerd worden, gebaseerd op dezelfde technologieën die gebruikt worden voor het maken van dashboards in de cloud.

De centrale component hierin – de DelphEon gateway – werd in België ontwikkeld, in een samenwerking tussen GadgEon en Phoenix Contact. De toepassing is, net als GadgEon Air, als app te downloaden in de PLCnext Store en is zowel voor ARM32 als voor X86 architecturen beschikbaar.

Image
Joris Huegaerts
Business Area Manager
Industry Management and Automation

Benieuwd naar de eindeloze mogelijkheden van PLCnext Technology?

Wij gidsen u graag door de mogelijkheden voor uw bedrijf. 
Neem contact met ons op en maak u klaar om uw professionele dromen waar te maken.