PLCnext Technology als motor achter IT/OT-integratie op campersite

Cegeka
Automation
Cegeka

In campingsite Plinuspark in Tongeren worden betalingen, reservaties en nutsvoorzieningen automatisch beheerd in de cloud. Een innovatief project van de Limburgse IT-reus Cegeka, dat onder meer geavanceerde parkeeroplossingen ontwikkelt. De lokale aansturing op de parking gebeurt door de PLCnext controller die het beheer van de camping vanuit de cloud mogelijk maakt.

Thema's in dit verhaal

Docker

Docker

Cloud connectie

Cloud connectie

PLCnext Technology

PLCnext Technology

Profinet

Profinet

Cegeka ontwikkelt geavanceerde betaalsystemen voor onbemande toepassingen waarin IT en OT naadloos geïntegreerd worden. Het PLCnext-platform van Phoenix Contact is de motor achter deze systemen: het maakt de integratie mogelijk tussen de PLCnext Technology en de IT-applicaties.

Complexe IT-toepassingen

Het Pliniuspark in Tongeren is een afgesloten parking waar toeristen met mobilhomes voor één of meerdere nachten kunnen verblijven. “Het reservatiesysteem is gebouwd op onze applicatie OmniQstore, die volledig in de cloud draait”, zegt Peter Debrier, verantwoordelijke voor de Point of Sale afdeling binnen Cegeka.

“Toeristen kunnen online reserveren en betalen. Bij aankomst herkent een camera hun nummerplaat en gaat de slagboom vanzelf open. Daarnaast is er een terminal met touchscreen van Phoenix Contact om ter plaatse te boeken alsook de mogelijkheid om, indien nodig, remote vanuit de toeristische dienst van Tongeren, de slagboom te openen via de webinterface van de PLC. Er is dus geen personeel meer nodig op de site. Extra modaliteiten zoals toegangskaarten en abonnementen voegen nog een extra moeilijkheid toe. Achter elke slagboom en toegangspoort zit dus een vrij geavanceerde IT-toepassing.”

IT/OT-integratie

Voor IT/OT-integraties gebruikt Cegeka al jaren een PLC-platform. Het Pliniuspark is het eerste project waar de IT-speler de nieuwe PLCnext controller gebruikt. 

“Het bedienen van de hardware wordt op de klassieke manier geprogrammeerd in het PLC-gedeelte”, zegt Ivo Niessen, application consultant bij Cegeka. “Daarnaast is er een Linux-omgeving die ideaal is om de business rules van de toepassing te implementeren. In ons geval werd die toepassing geschreven in Node-RED: een open source programmeeromgeving die kant-en-klare functieblokken omvat voor communicatie via OPC UA en Azure IoT. Via Docker wordt een image van de applicatie gemaakt die in één keer in de PLCnext controller geladen kan worden.”
 

Hoe werkt het beheersysteem in het Pliniuspark? 

Wanneer een toerist aankomt op de site, wordt de nummerplaat herkend door een ANPR-camera. Deze informatie wordt via de PLCnext controller  in  de Node-RED applicatie , die op het Linux gedeelte van de controller geïnstalleerd is, binnengelezen.

De Node-RED applicatie stuurt deze gegevens door naar de Azure IoT-omgeving. In deze cloud omgeving controleert Cegeka’s platform OmniQstore de reservatie en verstuurt die info terug naar de Node-RED-applicatie op de controller. Die spreekt op zijn beurt de OPC UA server aan in de PLC en uiteindelijk wordt de slagboom via digitale uitgangen van de PLC gestuurd. De PLC activeert via I/O-eilanden op Profinet ook automatisch de water- en elektriciteitsaansluiting op de geboekte locatie. 

De troeven van de PLCnext

Zowel de klassieke PLC, de open Linux-omgeving voor installatie van third party software als de webserver zijn in één toestel samengebracht met een gezamenlijke set van variabelen en dat zonder het security aspect uit het oog te verliezen. En dat biedt heel wat voordelen, vertelt Peter Debrier: “De kans op uitval vermindert aanzienlijk.

De oplossing is bovendien heel compact en kan eenvoudig ingebouwd worden in een zuil. De PLCnext controller voldoet aan industriële normen zodat het in een brede temperatuurrange gebruikt kan worden en we geen problemen krijgen met condens, bijvoorbeeld.”
 

“Bij nieuwe technologie wil je een partner die meedenkt en heel servicegericht is. Daarom was Phoenix Contact zo’n belangrijke partner in dit verhaal. We hebben de koppeling met de camera en het doorgeven van de data zelfs op voorhand kunnen testen bij Phoenix Contact. Dat heeft veel vertrouwen gegeven in de mogelijkheden van het platform”, besluit Peter Debrier. 
 

Image
Stefan Kerkhofs
Business Development
Industry Management & Automation

Benieuwd naar de eindeloze mogelijkheden van de PLCnext?

Wij gidsen u graag door de mogelijkheden voor uw bedrijf. 
Neem contact met ons op en maak u klaar om uw professionele dromen waar te maken.