Smart controller in slimme behuizing

Alphatronics
Industrial Electronics
Alphatronics headimage

De firma Alphatronics uit Lokeren, specialist in systemen voor toegangscontrole,heeft een nieuwe smart controller ontwikkeld die flexibel ingezet kan worden om verschillende productcombinaties aan te sturen en te connecteren met de cloud. De innovatieve en modulaire aanpak kreeg een passende vormgeving met de modulaire ME-IO behuizing van Phoenix Contact.

Thema's in dit verhaal

IoT

IoT

Uniformiteit = efficiëntie

Uniformiteit = efficiëntie

Innovators in Access Technology, zo noemen ze zich bij Alphatronics. Als fabrikant van systemen voor toegangscontrole heeft het familiebedrijf altijd sterk ingezet op innovatie. Dat uit zich niet alleen in het design en de functionaliteit van de producten, maar ook steeds meer in de manier waarop ze ingeschakeld worden in grote projecten.
“We werken met partners die toepassingen ontwikkelen en daar software voor schrijven. Zij gebruiken onze hardware en moeten die op een efficiënte manier kunnen aansturen”, zegt general manager Luc Vanvooren. Hij richtte Alphatronics op in 1987, aanvankelijk als distributeur van componenten zoals mobilofoons, alarmsystemen en oplossingen voor toegangscontrole.
Al vrij snel groeide de ambitie om die producten ook zelf te produceren. In 2000 werd daarmee gestart, nadat het bedrijf verhuisde naar zijn huidige locatie in Lokeren.

Van alle producten IoT devices maken

Een mooi voorbeeld van zo een nieuw product is SpeedSnake, een vouwende poort die even snel werkt als slagbomen maar het voordeel biedt dat garages er volledig mee afgesloten kunnen worden.
Het unieke aan de snelvouwpoort van Alphatronics is dat ieder scharnierpunt zijn eigen aandrijving heeft waardoor ze sneller en betrouwbaarder is dan systemen met een mechanische overbrenging.

Luc Vanvooren beschouwt het als een van zijn kerntaken om nieuwe trends en evoluties op te volgen en na te gaan welke rol ze kunnen spelen in toegangscontrole. Een belangrijke trend in dat verband is uiteraard het Internet of Things, dat mee de aanleiding was voor de ontwikkeling van de nieuwe smart controller. Die kreeg de naam ATriot, verwijzend naar Alphatronics en IoT. “We wilden een platform ontwikkelen om van al onze producten IoT devices te maken”, zegt Luc Vanvooren. “Naar analogie met de PLC-wereld hebben we een controller ontwikkeld die alle devices stuurt en geconnecteerd kan worden met de cloud. In het verleden had elk product zijn eigen sturing. Nu hebben we één centrale controller waar alle devices op aangesloten worden. Die controller is een modulair concept dat uitgebreid kan worden in functie van de apparatuur in een specifieke toepassing. Als er in een logistieke applicatie bijvoorbeeld een brievenbus nodig is waar chauffeurs documenten in kunnen achterlaten, kunnen we een steekmodule toevoegen met de specifieke I/O’s voor zo een brievenbus.
Hetzelfde voor lusdetectoren en tal van andere mogelijke uitbreidingen.”

Image

“Als je zelf producten maakt, bouw je kennis en knowhow op zodat je klanten een steeds betere service kan leveren. Je hebt de kwaliteit van de producten zelf in de hand.

Luc Vanvooren
General Manager Alphatronics

ME-IO behuizing straalt degelijkheid uit

De vergelijking met de PLC-wereld werd al gemaakt en die wilde Alphatronics ook doortrekken in de behuizing voor de nieuwe controller. Het ME-IO concept van Phoenix Contact bleek hierop het ideale antwoord. Het is een behuizing zoals we die kennen van PLC’s met een centrale module die uitgebreid kan worden met steekmodules. Op de achterkant zit een geïntegreerd bussysteem voor de voeding van en communicatie met de bijkomende modules. De panelen op de voorkant kunnen door de gebruiker zelf ontworpen worden, waarbij Phoenix Contact op maat van de klant uitsparingen voorziet voor de gewenste interfaces.

Bij Alphatronics zijn dat twee Ethernet poorten, USB aansluitingen, een HDMI poort, twee coax aansluitingen en een reeks Push-in klemmen – kortom, alles wat nodig is om de meest gebruikte devices in toegangstoepassingen te connecteren. Voor de communicatie met bijkomende modules koos Alphatronics voor een CAN-bus. Via de klemmen kan die bus ook doorgetrokken worden naar remote I/O modules die elders in een applicatie geplaatst kunnen worden. Het light guides systeem van Phoenix Contact brengt het licht van LEDs op de printplaat naar de bijhorende uitsparingen in het frontpaneel.

Luc Vanvooren kreeg de ME-IO behuizing te zien bij een bezoek aan de Hannover Messe en hij was meteen verkocht: “Het hele concept was precies wat we zochten om onze nieuwe controller de functionaliteit en het uitzicht van een PLC te geven. We zetten enorm in op R&D met vier medewerkers die hardware ontwikkelen en vijf mensen die software schrijven. Onze nieuwe sturing is een geavanceerd product geworden en dankzij de ME-IO behuizing straalt het dat ook uit.”

Eén partner met een breed productgamma

Alphatronics besteedde drie jaar aan de ontwikkeling van de nieuwe sturing waarbij de printplaten en interfaces ontworpen werden in functie van het design van de ME-IO behuizing. De plaats van de connectoren werd in overleg met Phoenix Contact bepaald. Het ontwerp met de specifieke uitsparingen voor de ATriot controller heeft er een eigen artikelnummer. Alphatronics kan op basis daarvan eenvoudig bijkomende bestellingen plaatsen die dan op maat van zijn ontwerp gemaakt worden.

De nieuwe controller is een belangrijke stap voorwaarts omdat het de implementatie van nieuwe projecten een stuk eenvoudiger maakt. Alphatronics ontwikkelde voor de sturing een application programming interface (API) waarmee integratoren vanuit hun software alle functies van de hardware kunnen bedienen. Via de controller worden die commando’s op een betrouwbare manier vertaald in concrete acties van de hardware.

Het IoT-verhaal wordt mogelijk gemaakt dankzij een gateway van Phoenix Contact die net als de eigen modules als uitbreiding toegevoegd kan worden aan de ATriot controller. “Na ons bezoek aan de Hannover Messe zijn we ook andere producten van Phoenix Contact gaan bekijken en vandaag zijn we min of meer gestandaardiseerd op hun gamma”, zegt Luc Vanvooren. “In het verleden hadden we de gewoonte om te gaan shoppen wanneer we nieuwe componenten nodig hadden, maar dat geeft problemen in service omdat je telkens bij andere leveranciers moet zijn, waarvan sommigen dan misschien niet eens meer bestaan. Met Phoenix Contact hebben we nu één partner met een breed productgamma waarvan we weten dat alle producten degelijk en grondig uitgetest zijn. En net als wij, hebben ze een sterke focus op service, waarbij elke vraag ter harte genomen wordt en er telkens naar de meest geschikte oplossing gezocht wordt.” Voor Alphatronics luidt de voltooiing van het ATriot project een nieuw tijdperk in met een verdere professionalisering die intussen ook al opgemerkt is door de grote integratoren in de sector.

Het familiebedrijf zit momenteel ook in een transitie waarbij de volgende generatie steeds meer verantwoordelijkheid krijgt. “Made in Belgium* Premium Quality” zet Alphatronics met trots op zijn producten. Die slogan wordt met de nieuwe smart controller zeker waargemaakt.

 

Image
Patrick Hellebosch
Account Manager
Device Connections

Meer weten over onze betrouwbare producten?

Phoenix Contact gidst u door alle mogelijkheden. 
Neem contact met ons op en we maken samen uw professionele dromen waar!