Voor Arcsom is de digitalisatie van padel kinderspel

Arcsom
PLCnext Technology
Voor Arcsom is de digitalisatie van padel kinderspel

Arcsom, Tomaspor, Phoenix Contact en ​​Tennis Vlaanderen slaan de handen in elkaar om padel- en tennisvelden te optimaliseren. Tomaspor legt de velden aan, Pellens levert kastjes met de PLCnext Technology van Phoenix Contact en Arcsom linkt die kastjes aan de Kheiron app en Tennis Vlaanderen. De PLCnext controller is via een API (Application Programming Interface) verbonden met Tennis Vlaanderen en communiceert over MQTTS met het Kheiron Service Platform. Benieuwd hoe sportcomplexen kunnen digitaliseren? We leggen je haarfijn uit hoe het systeem in elkaar zit.

Thema's in dit verhaal

PLCnext Technology

PLCnext Technology

PLCnext controller

PLCnext controller

Industrial Internet of Things (IoT)

Industrial Internet of Things (IoT)

Systeem sport

PLC kast

Het hart van de installatie is de PLCnext Technology. “Met PLCnext Technology heeft Phoenix Contact een open platform gemaakt dat gebaseerd is op Linux. Je kan elk systeem hiermee verbinden op een veilige manier”, zegt Hugo Van Rillaer van Phoenix Contact.

“In dit geval zijn de padelkasten waar de PLCnext Technology magic gebeurt, verbonden via MQTTS met de Kheiron app van Arcsom. In zo’n kastje, dat Phoenix Contact ontwikkelde met Arcsom, zitten de nodige in- en outputs om alles aan te sturen. Arcsom programmeert de PLC en het Kheiron dashboard op maat van de club. Het is een cloud based oplossing: waar je ook bent, je kan de instellingen altijd aanpassen. Via de front end, het gebruikersgedeelte van de Kheiron app, bepalen clubeigenaars zelf welke modaliteiten ze inzetten. Zo kan bijvoorbeeld aan het eind van een sessie het licht twee keer knipperen, zodat de spelers weten dat hun reservatie afgelopen is”, zegt Kristof Brouwers van Arcsom. 

“Het reservatiesysteem van Tennis Vlaanderen heeft een software interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar communiceren”, zegt Kristof Brouwers van Arcsom. In de app van Tennis Vlaanderen kunnen spelers makkelijk hun tennis- en padelveld reserveren. De app registreert informatie zoals duurtijd, speelveld en aantal deelnemers. “Die data deelt Tennis Vlaanderen via een API (Application Programming Interface) met Arcsom, die ze gebruikt om de lichtsturing en toegangscodes van de speelvelden te regelen.”, zegt Sascha Van Itterbeeck van Tennis Vlaanderen. 

Naast een sturing via PLC willen klanten graag een app en een connectie met de cloud. Phoenix Contact en Arcsom zorgen samen voor een totaaloplossing.

Een investering met grote voordelen

PLCnext Technology

Investeren in PLCnext Technology loont al snel de moeite: het is energiezuinig, personeelskosten dalen, en terreinen worden meer en langer gebruikt. 

“Vroeger kon een medewerker aan het eind van een drukke dag vergeten de lichten te doven. Die branden dan de hele nacht. Op een gedigitaliseerd terrein gebeurt dit niet meer. Arcsom reduceert zo energieverspilling. Bovendien hoeft er zelfs geen medewerker te zijn, de app doet al het werk.”, zegt Kristof Brouwers. “Clubeigenaars en trainers beheren zelf de instellingen via de Kheironapp. Deze app zorgt voor gebruiksgemak, duidelijkheid, informatie en de mogelijkheid om andere integraties toe te voegen: zoals CO²-meting, sproei-installaties, verwarmingsaansluiting en toegangscontrole.”

“Wij willen de klant ontzorgen”, zegt Mattias Van Holm. “De clubs worden op de hoogte gebracht van de staat van de terreinen, krijgen een herinnering wanneer onderhoud nodig is en een melding met het jaarlijks verbruik van de verlichting.” Bovendien bieden de padelkasten met de PLCnext Technology extra veiligheid: “Omdat wij voldoen aan IEC 62443, de algemene norm voor veiligheid, blijft de kans op security lekken minimaal. De PLC staat open voor de IoT wereld van vandaag. Het legt makkelijk verbindingen, zoals met de Kheiron app”, zegt Hugo Van Rillaer van Phoenix Contact.

De automatisatie reikt verder dan padel of tennis en kan ook ingezet worden op andere sportterreinen of sporthallen.

Image
Hugo van Rillaer
Business Development
Industry Management & Automation

Benieuwd naar de eindeloze mogelijkheden van PLCnext Technology?

Wij gidsen u graag door de mogelijkheden voor uw bedrijf. 
Neem contact met ons op en maak u klaar om uw professionele dromen waar te maken.